radioACTIVE_workshop_REPORT

LABIN (Croatia) 7. -> 12. december 1999

mailing list...
 http://www.onelist.com/community/radioActive

homepage...
 http://www.mi2.hr/radioACTIVE
 

Hrvaški radioAKTIV  /  radioACTIVE of CROATIA 
(povsem nova iniciativa za neodvisni medij na zagrebškem podrocju)
an initiative for an independent (multi)-media platform in Zagreb


 
 
Omenjenih dni sem imel v prostorih Lamparne v Labinu lepo priloznost sodelovati pri aktivaciji najnovejše iniciative v sicer precej omejenem hrvaškem medijskem prostoru. Od nekdaj dovolj perspektivnega Omladinskega radia, ki se je sfizil v obliko komercialnega lokalca Radio Stojadan), je na zagrebškem podrocju preostal le še premalo formulirani Radio Student. Raje ne bi govoril o drugih predelih Hrvaške, ker so v marsicem zvesta podoba njihovega politicnega centra. Redka izjema je prav Labin, ki se je pred tremi leti lahko pohvalil z neodvisnim radiom Labin Art Express in dovolj atraktivnim prizoriscem Lamparna. Eden od pobudnikov in organizatorjev srecanja radioAKTIVistov je bil tudi Saša Miloševic, direktor medijskih programov hrvaskega Open Society Instituta.


rijeci Sase Milosevica...


Vanja (-> mama), Sasa (-> tata) i multimedijski spremna Lamparna


Po prepovedi oddajanja Radia LAE je milostno financno injekcijo dobil prav klub Lamparna, ki je sedaj popolnoma renoviran, opremljen s cybercafejem, ozvocenjem in koncertnim prostorom le še pricakuje pogostejšega dogajanja. V Zagrebu se, na primer, komaj v zadnjih mesecih koncuje desetletna bitka za nekakšne 'prostore drugacnosti'. Dovolj velike prenovljene prostore nekdanje tovarne Jedinstvo bodo naselile iniciative ATTACK (-> alternativna tvornica kulture) in druge miniaturne  iniciative, sem se bodo preselile koncertne dejavnosti kluba Mocvara – skratka: nastati utegne zelo raznolik subkulturni prostor. 


Marko i Oliver su dvojica iz iniciative ATTACK (alternativna tvornica kulture), koji su bitno zainteresirani za spoj realnog i medijskog prostora 
 
 

Ze nekaj casa je jasna strukturna oblika, ki omogoca efektno samopromocijo in samoreprodukcijo subkulturnih scen. To pomeni sodelovanje treh prostorov:
1. lokalnih fizicnih prostorov razstav, predstav, koncertov,
2. lokalnega medijskega/ zalozniškega prostora predstavljanja, obvescanja
3. in v zadnjem casu z oknom iz/v mednarodni prostor (-> multimedijska popkovina) – internet.

A zakaj v Zagrebu ne verjamejo obstojecemu medijskemu segmentu – Radiu Student, in zakaj se je na seminarju pojavilo kar nekaj sodelavcev zagrebskega Radia Student? Razlog je torej v neperspektivni obliki lastništva, usmerjenosti na študentsko populacijo in - vsaj v tem trenutku - na moznost politicnega diktata, ki ga potencialno lahko izvaja dekan. Recimo, da zadrzuje Radiu Student namenjena financna sredstva v univerzitetni blagajni, kot pocne ta trenutek.


Ivan je glasbeni urednik na Radiu Student Zagreb


Heath Bunting (-> foreign tactics advisor)     ekipa zagrebackog Radia Studenta 


Za dodatno mero simbolike pa je poskrbela dobro usklajena smrt hrvaškega predsednika Franja Tudjmana. Ali je nihalo casa koncno zanihalo prek meje politicno diktiranega samodefiniranja interesov hrvaškega naroda, njihovega zgodovinskega poslanstva v tem delu Evrope in izgradnje nove, moderne Hrvaske? Vsekakor pa iniciativa za radioAKTIV zeli odpreti medijski prostor za interese marginalnih skupin, ki obicajno sodijo v presek robnih podrocij urbanih socialnih in kulturnih praks, najveckrat na izrazito angaziran in aktivisticni nacin. Zato tudi ni presenetljivo, da se je seminarja/ delavnice udelezilo kakšnih petindvajset zainteresiranih posameznikov, ze doslej vec let dejavnih na teh specificnih podrocjih. Dodatna zanimivost in sodobnost pristopa k neodvisnemu mediju pa kaze njihova odlocenost, da spletejo mrezo na nacin in z uporabo  internetovskega instrumentarija. Zanimiva je radikalna ideja, o kateri se strinjata iniciatorja Saša Miloševic, ki je kot direktor medijskih programov pri zagrebškem Institutu za otvoreno društvo neke vrste 'financer' in motor/ aktivator/ atraktor Marcell (aka Nenad Romic), da je koncept decentraliziran tako zelo, da naj bi v idealnem obstajal samo pasivni centralni oddajnik, ki bi lahko sprejemal signale razlicnih dislociranih aktivnih produkcijskih skupin, ne le v Zagrebu, ampak tudi iz Vukovarja, Dubrovnika, Splita, Reke, Labina… - celo inozemstva. Radikalno izhodisce? V praksi pa vendarle precej bolj pragmaticno in – kar se odlocnosti in sposobnosti udelezencev tice – po mojem mnenju povsem realno.


"...ovako cu izbacit svakog, ko se pravi previse pametan!..."
-> Marcell u akciji rasciscivanja...


... kao i jos manji broj prezivjelih na onu Tuznu noc...